Czy jedząc czekoladę, robimy coś złego?

Cotygodniowe środowe spotkanie upłynęło pod hasłem „Fair Trade” Zaproszony gość – pan dr Borys Bińkowski z Polskiego Centrum Studiów Afrykanistycznych wygłosił referat pt. „Czy jedząc czekoladę, możemy robić coś złego? – kilka słów o sprawiedliwym handlu”.
Spotkanie przebiegało interaktywnie. Na rozłożonej na stole politycznej mapie świata uczestnicy mieli za zadanie poustawiać przedmioty reprezentujące określone zasoby naturalne takie jak ropa naftowa, złoto, srebro, miedź, magnez, platyna, metale ziem rzadkich i inne; w miejsca ich największego wydobycia. Zadanie to okazało się bardzo ciekawym doświadczeniem. Oprócz tego dowiedzieliśmy się o tzw. krwawych minerałach wydobywanych w kopalniach w Demokratycznej Republice Konga oraz o warunkach pracy w kopalniach złota w Boliwii.
W drugiej części spotkania obejrzeliśmy prezetację naszego gościa, który przybliżył nam zagadnienie sprawiedliwego handlu, które jak się okazało wiąże się bardzo blisko ze zrównoważonym rozwojem. Została powiedziana i omówiona na przykładach definicja Sprawiedliwego Handlu (Fair Trade). Prześledziliśmy światową strukturę dystrybucji towarów, dowiedzieliśmy się, jaki ma to wpływ na rolników w Afryce i Ameryce Południowej oraz jak my, zwykli konsumenci, możemy tę sytuację próbować zmieniać.
Spotkanie zostało zakończone słowami „Nasze codzienne decyzje mogą zmienić świat” oraz ożywioną dyskusją.
Robert